Cargador de la web

SEMINARIO: «Cataluña como hotspot de invasiones vegetales: los ejemplos de Agave (Agavaceae) y Kalanchoe (Crassulaceae)»

Imagen1Ciclo de seminarios IBB

Ponente: Neus Nualart & Jordi López-Pujol

Fecha: martes, 31 de enero de 2017, 12:00 horas

Sitio: Sala Salvador del IBB


Les invasions biològiques són avui una de les amenaces principals a les que està sotmesa la biodiversitat del nostre planeta. Catalunya està esdevenint un dels hotspots mundials per a la invasió d’espècies vegetals al·lòctones degut a una sèrie de raons, d’entre les quals destaquen un clima moderat i una gran diversitat d’hàbitats (el que permet l’establiment d’un ampli ventall d’espècies), a banda d’un paisatge altament modificat i l’existència de múltiples vies d’introducció (principalment a través de l’entrada de persones i de mercaderies). Tot i els recents esforços de catalogació d’aquesta flora forana, existeixen encara importants buits de coneixement, especialment pel que fa a les cactàcies i resta de plantes crasses. Només a tall d’exemple, tot i que creiem que força representatius, repassarem la situació de dos gèneres de plantes al·lòctons que estan penetrant amb força a casa nostra: Agave i Kalanchoe.

Agave, d’origen americà, és un dels gèneres al·lòctons que compten amb més tàxons assilvestrats presents a Catalunya, amb prop d’una vintena (la majoria detectats durant els darrers anys, alguns dels quals per investigadors del nostre centre). Principalment introduïts degut al seu ús com a plantes ornamentals, alguns dels tàxons han esdevingut invasors (com ara A. americana) tot i que molts romanen com a subespontanis. Agave difformis, una espècie endèmica de les terres altes de Mèxic, és potser la més desconeguda de les agaves presents a Catalunya i, de fet, les poques poblacions trobades fins a la data representen les úniques citacions en estat silvestre fora de Mèxic. Els resultats preliminars de l’estudi del nínxol ecològic d’aquesta espècie semblen indicar que les poblacions catalanes creixen sota unes condicions climatològiques força diferents que les mexicanes.

El gènere Kalanchoe, d’origen malgaix i també amb un important potencial com a ornamental, és, en canvi, de recent implantació a casa nostra, on a dia d’avui només compta amb quatre representants. Tot i això, un d’aquests, la notoespècie K.× houghtonii, està demostrant un clar comportament invasor (com d’altra banda s’ha observat en d’altres regions del planeta) i avui dia pot trobar-se a pràcticament tot el litoral català. La modelització del seu nínxol ecològic, tanmateix, mostra una notable expansió de la seva àrea de distribució sota un escenari de canvi climàtic per a l’any 2070, envaint tota la Catalunya pre-litoral i fins i tot grans àrees de la Catalunya central. Convé també fer un seguiment d’una de les seves espècies parentals, K. delagoensis, recentment detectada a Catalunya i que en d’altres llocs del planeta és comporta com una gran invasora.

   

Visitas al mariposario

Durante la primavera (marzo-junio) las escuelas pueden venir a visitar el mariposario los miércoles por la mañana. Para mayor información contactad con info@ibb.csic.es

Actualidad

Firmado el nuevo convenio del centro mixto con el acuerdo del CSIC y el Consorcio Museo de Ciencias Naturales de Barcelona.

Nuevo convenio con fecha del 10/11/2023.

Consulta aquí el convenio

Catálogo de tipos nomenclaturales

Eventos

  «julio 2024»
  LunMarMiéJueVieSábDom
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31
   
      

Boletín de noticias