Site Loader

PROJECTE FLORAPYR AVANCE

Des de fa ja quasi 10 anys investigadors de l’Institut Botànic de Barcelona participen en projectes per estudiar la flora dels Pirineus finançats mitjançant la convocatòria POCTEFA. Es tracta d’un programa europeu transfronterer de Cooperació Territorial “Interreg V-A” ESPANYA-FRANÇA-ANDORRA creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori entre els tres països.

El primer projecte (2011-2013) va donar com a resultat l’Atles de la Flora dels Pirineus on per primera vegada s’agrupaven en un únic portal web totes les dades de la flora d’ambdós vessants de la serralada (podeu consultar-ne la notícia al butlletí de la Brolla o al web de l’IBB). En el segon (2016-2019) es va realitzar, entre d’altres, una versió dinàmica i actualitzada d’aquest portal i, mitjançant l’aplicació de la metodologia IUCN, es va obtenir la primera llista vermella de plantes amenaçades de la serralada (tal i com s’explica en aquesta notícia).

Enguany s’ha començat el tercer projecte (2020-2022) sota el nom de FLORAPYR AVANCE que té com a objectiu contribuir a l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), com els anteriors, i combatre la vulnerabilitat d’aquesta flora tant rica en endemismes i tant sensible als augments de temperatura. Els participants del projecte engloben, de nou, centres de recerca i conservatoris botànics d’arreu de la serralada que desenvoluparan diferents accions com el seguiment i la conservació de la flora a través de ciència ciutadana o la producció d’indicadors que informin sobre la sensibilitat de les espècies i els hàbitats al canvi climàtic mitjançant el seguiment de la vegetació de congesteres i els sistemes agro-pastorals.

D’esquerra a dreta: Impatiens balfourii, Buddleja davidii i Robinia pseudoacacia, plantes al·lòctones del Pirineu. Fotos: Herbario de Jaca, M. A. Bueno i Daniel Gómez.

L’IBB participarà en dues accions: (1) seguiment de la flora invasora en petites parcel·les mitjançant participació ciutadana i (2) millora del coneixement de la flora al·lòctona dels Pirineus. Aprofitant la informació recopilada en els anteriors projectes i allotjada actualment a l’Atles, s’elaboraran nous protocols de control de plantes al·lòctones i es crearan mapes de distribució d’aquestes plantes als Pirineus que s’inclouran com una capa d’informació al portal web de l’OPCC. La coordinació de voluntaris permetrà la detecció de plantes no autòctones en algunes zones del sud-est dels Pirineus. L’objectiu final és compilar la llista de plantes al·lòctones als Pirineus, que és el primer pas per mostrar els patrons d’invasions biològiques i desenvolupar estratègies d’erradicació des d’una perspectiva comuna a tot la serralada.

Com a novetat, en aquest nou projecte hi participa també el banc de germoplasma del Jardí Botànic de Barcelona, concretament en la creació d’una xarxa de bancs de llavors interpirinenca que contindrà mostres de llavors d’espècies pirinenques amb alguna problemàtica de conservació, sensibles al canvi climàtic o d’altres més comunes que formen paisatge.

Autores: Neus Nualart i Neus Ibáñez

Nomenclatural type catalogue

Events

    «December 2020»
    MonTueWedThuFriSatSun
     
    1
     
    2
     
    3
     
    4
     
    5
     
    6
     
    7
     
    8
     
    9
     
    10
     
    11
     
    12
     
    13
     
    14
     
    15
     
    16
     
    17
     
    18
     
    19
     
    20
     
    21
     
    22
     
    23
     
    24
     
    25
     
    26
     
    27
     
    28
     
    29
     
    30
     
    31