Site Loader

Publicació de la memòria de 2019 de l’IBB

Com cada any, l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) presenta la memòria del centre on es recull tota l’activitat científica, docent i divulgativa que s’ha dut a terme. La memòria de l’any 2019 s’ha presentat al mes de juliol i està disponible en aquest enllaç.

El 2019 s’ha incrementat el personal científic del centre amb la incorporació d’en Jaume Pellicer, un nou investigador Ramón y Cajal al setembre. I gràcies a fons tant públics com privats s’ha dotat de nous equips els laboratoris del centre.

L’activitat científica durant l’any 2019 ha sigut extensa i a la memòria es pot trobar un resum d’aquelles contribucions més destacades. En total s’han presentat:

  • 35 articles publicats a revistes incloses al SCI
  • 15 articles publicats a revistes no incloses al SCI
  • 3 llibres i 15 capítols de llibre
  • 41 comunicacions orals presentades a congressos, seminaris o ponències
  • 10 pòsters presentats a congressos
  • 5 notícies divulgatives al web del IBB

Evolució de les publicacions científiques en els últims anys.
Dades extretes de les memòries d’anys anteriors.

També s’ha publicat el volum 38 de la revista Collectanea Botanica que inclou tres articles sobre taxonomia, cinc articles sobre flora, un article sobre etnobotànica i un altre sobre filogenètica i evolució.

L’IBB també té una important tasca docent de formació d’investigadors i l’any 2019 no ha sigut una excepció. S’ha defensat la tesi doctoral Dades etnobotàniques de Catalunya: Metanàlisi i prospecció de la ja doctora, Airy Gras. I també s’han dirigit quatre treballs de final de màster, dos projectes de final de grau i s’han tutoritzat diversos alumnes en les pràctiques de màster i grau.

L’any 2019 també ha sigut fructífer quant a divulgació. El cicle de seminaris de l’IBB ha aplegat un total de 152 assistents en els set seminaris organitzats. Com a novetat, aquest any s’ha col·laborat en el projecte HerbArt i la Dra. Sònia Garcia ha impartit una sèrie de conferències per donar a conèixer dones botàniques rellevants, però poc conegudes.

Entre les novetats de la biblioteca cal destacar la incorporació d’en Joan Carles Masip com a tècnic auxiliar de biblioteca. Aquest fet ha permès, entre d’altres, que la biblioteca que romania tancada des de 2018 tornés a quedar oberta al públic el 15 de juliol (actualment tancada per la situació de la COVID-19).

a) adquisicions fetes per la biblioteca durant l’any 2019. 229 documents en total.
b) préstecs i consultes fets durant l’any 2019.

Pel que fa l’herbari i per tal de reduir el nombre de plecs d’herbari duplicats, s’han enviat 1000 duplicats de la col·lecció del Nord d’Àfrica a l’herbari de Rabat. A més, les tasques d’informatització de plecs han continuat i s’ha aconseguit informatitzar per complet la col·lecció Trèmols assolint d’aquesta manera els 172.021 plecs digitalitzats (un 21,5% del total). Així mateix, les dades estan per primera vegada disponibles en línia al web de Col·leccions obertes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona a més de GBIF.

Nombre total de plecs informatitzats

En relació amb el Gabinet Salvador s’ha seguit fent difusió de la col·lecció per donar-la a conèixer a la ciutadania amb la realització de 13 visites guiades i diverses sessions amb alumnes de màster, primària i secundària. A més, l’any 2019 s’ha publicat el Manual del Gabinet Salvador: un tresor científic recuperat on es recull informació sobre la col·lecció, l’adquisició, la restauració i la investigació que s’ha fet al seu voltant.

Finalment volem destacar els premis concedits a investigadors vinculats a l’IBB.

  • Als Premis Sant Jordi 2019, que entrega l’Institut d’Estudis Catalans amb la finalitat de promoure l’alta recerca científica, principalment la de tots els elements de la cultura catalana, es van rebre els següents premis:
    • Premi Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica per a treballs de màster d’història de la ciència com una orientació acadèmica. Atorgat ex aequo a la Laura Gavioli pel treball: Reunir totes les plantes de Catalunya. Adquisició de 5 herbaris de l’Institut Botànic de Barcelona a través de les cartes de Pius Font i Quer.
    • Borsa d’estudi Ramon d’Alòs-Moner. Atorgat a Carles Burguera pel projecte: Estudi del recentment recuperat herbari de Jaume Capell (1907-1965): la botànica catalana de mitjans del segle XX.
  • A la Jornada de Recerca organitzada a la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, que té com a objectiu donar a conèixer la recerca que duen a terme els alumnes, enguany es va premiar per primer cop un treball botànic.
    • Tercer premi de la XII Jornada de Recerca. Atorgat a Airy Gras pel treball: Estudi Etnobotànic de les zones àrides de Catalunya, comarca de les Garrigues.

D’esquerra a dreta: Laura Gavioli, Carles Burguera i Airy Gras. Imatges premis Sant Jordi 2019: Jordi Pareto © IEC

Autora: Inés Fuentes

 

Nomenclatural type catalogue

Events

    «July 2023»
    MonTueWedThuFriSatSun
         
    1
     
    2
     
    3
     
    4
     
    5
     
    6
     
    7
     
    8
     
    9
     
    10
     
    11
     
    12
     
    13
     
    14
     
    15
     
    16
     
    17
     
    18
     
    19
     
    20
     
    21
     
    22
     
    23
     
    24
     
    25
     
    26
     
    27
     
    28
     
    29
     
    30