Site Loader

Millora de l’atles en línia i presentació de la llista vermella dels Pirineus

Des del juliol de 2016 l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) participa en el projecte FLORAPYR (EFA 110/15) presentat a la convocatòria de POCTEFA 2014-2020, un programa de cooperació transfronterera en el marc de l’Observatori Pirenaic de Canvi Climàtic (OPCC). Aquest és la continuació d’un projecte anterior (EFA 235/11) en el qual es va presentar una primera versió de l’Atles de la Flora dels Pirineus (consulteu-ne la notícia). L’objectiu de l’Atles de la Flora dels Pirineus és compartir i posar en línia totes les dades d’observació de la flora pirinenca. Actualment permet disposar d’una base de coneixements actualitzada sobre la flora, útil per conèixer els seus valors i definir les prioritats d’actuació i seguiment en relació amb la seva conservació.

La primera versió de l’Atles es referia només a la flora vascular. L’actual atles (consultable al portal http://atlasflorapyrenaea.eu) s’ha fet extensiu a altres grups biològics (briòfits), així com a les comunitats vegetals d’altitud. Actualment proporciona una base més àmplia per a l’avaluació i gestió de la diversitat vegetal pirinenca, amb noves funcionalitats que faciliten l’accés i la utilització per part dels diferents actors (investigadors, professors, educadors, gestors ambientals i públic en general) aportant un nou apartat amb fotografies de les plantes (fototeca). En aquest nou portal s’han millorat i augmentat el volum de dades, així com també s’ha ampliat l’àrea d’estudi d’acord amb l’àrea pirenaica considerada per l’OPCC. Actualment s’han implementat noves cerques, i es poden fer per zones administratives, dates d’observació, noms populars o procèdencia (nativa o al·lòctona) a més de per tàxon, àrea de distribució i quadricules UTM com ja es feia en la primera versió de l’Atles.

Cerca simple en el portal web

Cerca avançada en el portal web amb visualització del mapa de quadrícules UTM

Aquest portal forma part de l’acció 3 del projecte que consisteix en millorar el coneixement i estat de la flora dels Pirineus. Des de l’IBB hi han participat les conservadores Neus Ibáñez i Neus Nualart, l’investigador Àngel Romo, i els tècnics de l’herbari Beatriz Díaz, Laura Gavioli, Noemí Montes, Juan Carlos Pérez i David Pérez portant a terme la depuració i ampliació de les dades.

Per altra banda s’ha encetat aquest any l’acció 4.1. que consisteix en elaborar una llista vermella de las plantes pirinenques més amenaçades pel canvi climàtic. Les llistes vermelles realitzades segons la metodologia de la UICN permeten avaluar el risc d’extinció de les espècies en un territori i constituir un indicador regular actualitzat (5 a 10 anys) d’aquest risc. A partir de les dades obtingudes de les fitxes de cada tàxon publicades a l’Atles de la Flora dels Pirineus s’han classificat els tàxons segons uns índexs de prioritat, i s’han avaluat un per un indicant el seu grau d’amenaça. Aquesta llista permetrà detectar amenaces i problemàtiques a escala pirenaica. Aquesta informació s’afegirà a l’Atles i també es preveu fer tríptics informatius pel gran públic. Es farà un document en tres idiomes (castellà, català i francès) amb il·lustracions, el mètode utilitzat, els principals resultats obtinguts, els tipus d’espècies amenaçades en relació amb les amenaces que s’exerceixen als Pirineus i la pròpia llista. Es preveu que la llista estigui acabada al novembre. Des de l’IBB hi participen els investigadors Neus Ibáñez, Jordi López, Neus Nualart i Àngel Romo, aportant coneixement sobre les plantes amenaçades a Catalunya.

Per dur a terme aquesta acció es van fer reunions tècniques a la Universitat de Girona l’1 i 2 de juliol aprofitant els dies previs al Col·loqui de Botànica Pirenaico-cantàbrica que es va realitzar en aquesta mateixa ciutat. Per part de l’IBB hi van assistir Jordi López, Neus Ibáñez, Neus Nualart i Àngel Romo.

Reunió de grup a Girona

Autores: Neus Nualart i Neus Ibáñez

Nomenclatural type catalogue

Events

  «July 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31