Site Loader

PROJECTE FLORAPYR

logo-interreg-poctefa-rgb

Des del juliol de 2016, l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) participa en el projecte FLORAPYR presentat a la convocatòria de POCTEFA 2014-2020. Aquest és un programa europeu transfronterer de Cooperació Territorial “Interreg V-A” ESPANYA-FRANÇA-ANDORRA creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori entre els tres països.

El projecte FLORAPYR s’engloba dins l’eix número 2, que consisteix en promoure l’adaptació al canvi climàtic i la prevenció i gestió de riscos. Està liderat pel Conservatoire Botanique national des Pyrénees et de Midi-Pyrenees, agrupa 6 socis principals francesos i espanyols i hi participen també un soci andorrà i el OPCC-CTP (Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic).

Aquest projecte constitueix la continuació i el reforçament de les col·laboracions i els resultats de l’apartat de Biodiversitat del projecte POCTEFA del programa anterior (OPCC – EFA235 / 11). En aquest enllaç podeu consultar una notícia on s’expliquen els resultats d’aquest projecte inicial.

L’objectiu general del projecte és el de continuar i completar tant l’Atles de la Flora dels Pirineus com el seguiment de congesteres. Les accions que es portaran a terme permetran millorar la qualitat de les dades i la seva difusió, avaluar i alertar sobre els problemes de conservació de la flora i associar-se a un dispositiu internacional sobre el canvi climàtic (Phénoclim). A més, es desenvoluparà l’observació participativa de la població pirinenca i s’assegurarà la difusió dels treballs realitzats i els resultats obtinguts als Pirineus. Els principals resultats que s’esperen obtenir en aquest projecte són la difusió de dades florístiques en relació amb el clima a més de la comunicació i sensibilització sobre aquest tema entre la ciutadania.

Per part del CSIC, els investigadors de l’IBB involucrats són Teresa Garnatje, com coordinadora del projecte, i Àngel Romo i Jordi López, en qualitat de tècnics coneixedors de la flora dels pirineus i de la flora amenaçada, respectivament. El Consorci del Museu de Ciències Naturals hi participa com a soci tercer en virtut del seu personal amb el coneixement de la flora de Catalunya i de la gestió de l’herbari de l’IBB. El personal participant està format per Neus Nualart, Neus Ibáñez i Samuel Pyke en qualitat de tècnics. El projecte posarà en relleu la vàlua dels plecs d’herbari dipositats a l’IBB i la difusió de les seves dades com possibles indicadors del canvi climàtic.

El projecte es durà a terme durant 3 anys (juliol 2016 – juliol 2019). El passat 6 d’octubre es va fer una primera reunió a l’IBB amb els participants de Barcelona on es van establir les tasques per a començar a treballar en el projecte.

collage

Plantes pirinaiques Anemone alpina i Leontopodium alpinum

   

Autora: Neus Ibáñez

Nomenclatural type catalogue

Events

    «February 2023»
    MonTueWedThuFriSatSun
      
    1
     
    2
     
    3
     
    4
     
    5
     
    6
     
    7
     
    8
     
    9
     
    10
     
    11
     
    12
     
    13
     
    14
     
    15
     
    16
     
    17
     
    18
     
    19
     
    20
     
    21
     
    22
     
    23
     
    24
     
    25
     
    26
     
    27
     
    28