Site Loader

Primers resultats del BioBlitzBCN 2015

El passat cap de setmana 15 i 16 de maig es va celebrar el BioBlitzBCN 2015, la sisena edició a Barcelona. L’objectiu dels Bioblitz és portar a terme un inventari de la biodiversitat d’una zona urbana amb la participació de la ciutadania. Enguany, la zona a prospectar ha estat la muntanya de Montjuïc i l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) n’ha estat l’amfitrió.

Durant aquests dos dies s’ha fet una intensa campanya de prospecció de la zona per a realitzar aquest inventari de biodiversitat. Hi han participat més de 25 experts de diferents institucions entre els quals es trobaven investigadors del propi IBB i del Jardí Botànic de Barcelona (JBB) que han dirigit els grups encarregats de les plantes vasculars. La participació ciutadana ha estat molt elevada, amb més de 300 escolars el divendres al matí i uns 500 adults i famílies amb infants divendres a la tarda i dissabte matí i tarda. En total, més de 800 persones dedicades a la recerca naturalista.

especialistes

En finalitzar la jornada de divendres ja s’havien inventariat més de 250 espècies diferents. Aquest nombre augmentarà a mesura que els especialistes acabin d’identificar tots els organismes observats. Pel que fa a les plantes, un cop realitzat l’inventari final, el nombre de tàxons observats s’eleva a 163. Durant la prospecció es van visitar diferents hàbitats com els marges i l’interior de la pineda situada darrera l’IBB, els prats del fossat del Castell de Montjuïc i del pícnic del Mirador i les parets del Castell. D’aquesta manera s’ha pogut obtenir un llistat amb plantes molt diverses.

Les famílies de plantes més observades han estat les compostes o Asteraceae amb 23 espècies i les gramínies o Poaceae amb 27 espècies. Es tracta de dues famílies molt abundants a la flora mediterrània i amb un nombre d’espècies molt elevat. En ser una zona urbana, s’han observat 12 plantes cultivades no pròpies d’aquesta flora, com el lledoner (Celtis australis), la troana (Ligustrum lucidum), originària de la Xina, una heura del nord d’Àfrica (Hedera maroccana) o el miraguà de jardí (Araujia sericifera). Podem destacar una enfiladissa, Aristolochia sempervirens, de flors tubulars molt característiques, natural de l’est i centre de la regió mediterrània que es troba sota els pins. A part d’una població introduïda a Portugal, no coneixem altres referències de la Península més que aquesta de Montjuïc.

Paral·lelament a la confecció de l’inventari, els investigadors varen explicar alguns usos de les plantes entre els quals destaquem els usos alimentaris del fonoll (Foeniculum vulgare) o de la borratja (Borago officinalis), els medicinals dels pins (Pinus sp.) o de la malva (Malva sylvestris), o els màgicoreligiosos de la ginesta (Spartium junceum).

pineda2 lab

Autors: Neus Nualart, Noemí Montes-Moreno, Teresa Garnatje, Samuel Pyke i Neus Ibáñez

Nomenclatural type catalogue

Events

  «July 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31