Site Loader

SEMINARI: Estudis preliminars de l’endemisme bètico-rifeny Cynara baetica

Cicle de seminaris IBB

Ponent: Sergi Massó, investigador predoctoral de la Universitat de Barcelona i l’Institut Botànic de Barcelona

Data: Dimarts 24 de març 2014, 12:00 hores.

Lloc: Sala Salvador de l’IBB.


RESUM

Cynara baetica és una espècie de la família de les Asteràcies endèmica de zones calcàries obertes del centre i sud de la península Ibèrica i del terç nord de Marroc en el que es coneix com a distribució bètico-rifenya. De totes les espècies d’aquest gènere aquesta és la que habita a més alçada (500-1700 m a la península Ibèrica i 900-1900 m al Marroc). En l’actualitat, l’espècie es divideix en dues subespècies: C. baetica subsp. maroccana al sud de l’estret i C. baetica subsp. baetica al nord de l’estret, aquesta darrera classificada com a Vulnerable (VU) a la Llista Vermella espanyola. Antigament, però, s’atorgava categoria d’espècie a aquests dos tàxons: C. alba a la península Ibèrica i C. hystrix al Marroc. Aquesta divisió està basada, principalment, en criteris morfològics tals com el color dels capítols (blavosos a l’àrea marroquina i blancs a la península Ibèrica) i les bràctees (roses al Marroc i blanques amb unes evidents marques negres a la península Ibèrica).

Es presenten aquí els resultats preliminars dels diferents estudis realitzats fins ara amb aquest tàxon i que han de servir per a conèixer la filogeografia de l’espècie, clarificar-ne la taxonomia en base a criteris genètics i ecològics, conèixer el seu origen i proposar mesures de conservació. Per aquest fi, s’han realitzat estudis genètics amb marcadors moleculars, usant anàlisis filogeogràfiques i de genètica de poblacions, i també s’han realitzat modelitzacions dels nínxols ecològics a banda i banda de l’estret de Gibraltar.

xauen 4 jmb

Nomenclatural type catalogue

Events

  «December 2023»
  MonTueWedThuFriSatSun
      
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31