Site Loader

Any Font i Quer

fontquer1

L’Institut Botànic de Barcelona (IBB) ha participat en els actes d’homenatge al seu fundador, l’eminent botànic català Pius Font i Quer. Enguany s’ha commemorat el cinquantenari de la seva mort i durant tot l’any 2014 han tingut lloc diversos actes en la seva memòria com ara exposicions, seminaris o sessions científiques, entre d’altres.

El 17 de juny, dins el cicle de seminaris que organitza mensualment l’IBB, es donà un d’extraordinari dedicat a Font i Quer. El va impartir el Dr. Josep Maria Montserrat, director del Jardí Botànic de Barcelona (JBB), amb el títol “Pius Font i Quer i l’Institut Botànic de Barcelona”. El Dr. Montserrat va comentar que des de 1917 Font i Quer va realitzar intenses campanyes de recol·lecció per la península Ibèrica i el nord de Marroc, gràcies a les quals descriví més de 200 tàxons. Font i Quer va iniciar la plantació del Jardí Botànic de Barcelona (JBB) i la publicació de la primera revista espanyola de botànica. A més, Montserrat va subratllar que Font i Quer va reunir a l’IBB totes les col·leccions botàniques que hi havia disperses a Catalunya en aquell moment. Per a visualitzar el seminari complet podeu entrar en el següent enllaç.

fontquer4fontquer5            

Del 15 d’octubre al 5 de novembre va tenir lloc l’exposició “Pius Font i Quer (1888-1964) Un nou paradigma de la botànica catalana” al vestíbul de l’Edifici Històric de la UB. Aquesta exposició va recollir en diversos plafons tots els aspectes de la botànica en els quals va treballar Font i Quer: docència, investigació i expedicions científiques. A l’exposició van exhibir-se manuscrits diversos, la seva tesi doctoral, plecs d’herbari, correspondència amb altres botànics, microscopis de l’època i objectes personals com ara la seva bossa de recol·lecció i la màquina d’escriure que utilitzava. Va ser comissariada per un comitè d’experts de diferents entitats entre els quals estava la Dra. Neus Ibáñez, directora i conservadora de l’herbari BC.

fontquer3

El 2 de desembre, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), institució de la qual Font i Quer fou president, va organitzar la sessió científica “Font i Quer, llavor de futur. Els reptes de la botànica catalana per al segle XXI”. Els objectius d’aquesta sessió foren analitzar l’estat de progrés de diversos àmbits de la botànica en l’actualitat, a partir de les iniciatives impulsades per Font i Quer, tot realitzant reflexions i propostes de futur. Entre les diferents ponències exposades, el Dr. Valentí Rull, actual director de l’IBB, va presentar “Allò que Font no va arribar a promoure (l’exemple de la paleopalinologia) i allò que va promoure i no s’ha continuat (la internacionalització)”. La sessió va finalitzar amb un debat obert a tots els participants en el qual es va parlar del paper dels botànics no acadèmics i del futur de la botànica com a ciència bàsica.

 

Autora: Neus Nualart

Nomenclatural type catalogue

Events

  «July 2023»
  MonTueWedThuFriSatSun
       
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30