Site Loader

El que no és un arbre

Segons la RAE, un arbre es defineix com a “Planta de tija llenyosa i elevada, que es ramifica a una certa altura del sòl”; no obstant això, durant segles s’ha debatut sobre quan considerar que una planta ha arribat a ser un arbre o no. De fet, existeixen infinitat d’objectes inerts, diagrames o estructures formals que es consideren arbres, com és el cas de l’anàlisi sintàctica o el dendrograma que reflecteix el parentiu d’un grup d’humans.

Amb la premissa “el que no és un arbre”, el jove artista Max Azemar va realitzar una exposició performativa en la qual va explicar els resultats de la seva recerca (premi Art Jove Creació 2022). Amb la seva intervenció, Max sembra el dubte si la típica forma d’arbre present en el nostre imaginari col·lectiu pot continuar validant estructures jeràrquiques, o potser aquesta ha quedat obsoleta considerant la multitud de formes que pot tenir un arbre i també les estructures socials. L’esdeveniment va ser comissariat per l’ambientòloga i artista Paula Bruna, que actualment du a terme una estada postdoctoral a l’IBB centrada en la reinterpretació del món vegetal des d’un punt de vista no-humà.

Max Azemar presentant el seu projecte a l’IBB.

Durant la tarda del 18 de maig, els assistents a l’esdeveniment van poder gaudir dels resultats del projecte de Max, que va exercir de rapsode, performer i guia botànic. L’acte va concloure amb una amena xerrada que va posar en contacte a artistes, científics i persones fascinades per les plantes. En definitiva, “el que no és un arbre” va entreteixir una connexió entre dues disciplines tan aparentment diferents com ho són les arts i les ciències, però que en el fons comparteixen grans similituds com la inquietud creativa o la necessitat de transmetre coneixement a la societat.

Des de l’IBB desitgem molta sort al Max, esperant que puguem continuar construint ponts entre la botànica i l’art, dues branques del coneixement que sempre han anat de bracet i juntes formen una dupla tant poderosa com bella.

 

Autor: Iván Pérez-Lorenzo

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «juliol 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31
   
      

Butlletí de notícies