Site Loader

Investigadores de l’IBB descobreixen una nova espècie híbrida a Montjuïc

La diversitat de les plantes amb flors i fruits, també anomenades angiospermes, és abundantment desconcertant, tant és així que Charles Darwin ho va anomenar “l’abominable misteri”. Aquest fenomen és encara més cridaner si es té en compte que el nostre coneixement de les plantes que existeixen o han existit és parcial, amb un món d’espècies encara per descobrir en llocs recòndits i inaccessibles o, com veurem aquí, a la porta de casa.

Aquest és el cas de la nova espècie descrita a Montjuïc, producte de la hibridació entre dos tàxons pròxims. L’híbrid “neix” quan Urospermum picroides actua com a pare (donant de pol·len) i U. dalechampii actua com a mare (donant d’òvul), resultant en individus aparentment estèrils amb una morfologia intermèdia entre els dos parentals (Figura 1). De fet, va ser aquesta morfologia intermèdia fou la que va portar a pensar en l’origen híbrid d’aquests individus, no obstant, com que les plantes solen tenir una gran variabilitat morfològica, calia confirmar aquest hipòtesi utilitzant més eines d’anàlisi.

Figura 1. Capítols en vista frontal i lateral d’Urospermum ×siljakii (centre) i les seves espècies parentals U. dalechampii (esquerra) i U. picroides (dreta).

Per a fer-ho, es van realitzar recomptes del nombre de cromosomes evidenciant 12 cromosomes en l’híbrid, just a mig camí d’allò observat als parentals (10 a U. picroides i 14 a U. dalechampii). Es va estudiar la mida del genoma i la composició d’un tipus especial de DNA, el elements repetitius, observant també valors intermedis entre l’híbrid i els seus parentals. Finalment, es va analitzar el DNA del cloroplast, que únicament passa de mares a fills, confirmant que fou U. dalechampii qui va actuar com a donant d’òvuls.

Un cop verificat l’origen híbrid d’aquests individus, es va procedir a la descripció de la nova espècie híbrida: Urospermum ×siljakii Hidalgo, Balant & Pellicer. Quan un tàxon s’origina via hibridació se’l denomina notoespècie, afegint una “×” al nom per a fer notar que aquest ha sorgit fruit del creuament entre espècies. El nom, en llatí, pot referir-se a una característica de la planta o un origen geogràfic, però també a una persona. En aquest cas, es va dedicar a una col·laboradora del nostre grup de recerca, Sonja Siljak-Yakovlev (Universitat de París-Saclay, França). El plec de referència de la nova espècie, denominat, tipus, es va depositar a l’herbari BC, quedant a disposició dels investigadors que vulguin consultar-lo.

El descobriment d’aquesta nova espècie híbrida a Barcelona il·lustra l’urgent necessitat de parar més atenció a la flora que ens envolta. En el context actual de crisis ambiental global, és fonamental considerar l’impacte dels canvis en els períodes de floració de les espècies, que podrien donar lloc a noves hibridacions com l’observada a Urospermum.


Més informació:

Pellicer, J., Balant, M., Fernández, P., Rodríguez González, R., & Hidalgo, O. (2022). Morphological and genome-wide evidence of homoploid hybridisation in Urospermum (Asteraceae). Plants, 11(2), 182.

Hidalgo, O., Balant, M., & Pellicer, J. (2022). Urospermum ×siljakii (Asteraceae), a new natural homoploid hybrid between U. dalechampii and U. picroides. Phytotaxa, 544(2), 220-222.

Autors: Pol Fernández Mató, Iván Pérez-Lorenzo, Jaume Pellicer i Oriane Hidalgo

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «desembre 2023»
  DlDtDcDjDvDsDg
      
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31
   

Butlletí de notícies