Site Loader

FLORAPYR AVANCE: Ajuda’ns a conèixer la flora dels Pirineus

Des de fa ja quasi 10 anys, investigadors de l’Institut Botànic de Barcelona participen en projectes d’estudi de la flora dels Pirineus que finança la convocatòria POCTEFA, un programa europeu transfronterer de Cooperació Territorial “Interreg V-A” ESPANYA-FRANÇA-ANDORRA creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori entre els tres països.

El tercer projecte (2020-2022) sota el nom de FLORAPYR AVANCE ja ha començat. Els seus objectius són contribuir a l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC) i combatre la vulnerabilitat d’aquesta flora tan rica en endemismes i tan sensible als augments de temperatura. Els participants del projecte engloben, de nou, centres de recerca i conservatoris botànics d’arreu de la serralada i cadascun d’ells desenvoluparà diferents accions. L’IBB és l’encarregat d’identificar la flora al·lòctona i detectar aquelles espècies que poden esdevenir invasores per a millorar el seu coneixement. Per fer-ho, s’han dissenyat dues accions: una primera que compta amb la col·laboració ciutadana per identificar la flora dels Pirineus i una segona d’anàlisi de les dades. Conèixer la flora al·lòctona, ens permet identificar el seu potencial d’invasió i actuar sobre ella, ja que pot posar en perill l’ecosistema dels Pirineus.

Com participar-hi

Per introduir les dades dels ciutadans, s’han creat projectes de flora dels Pirineus a les plataformes iNaturalist i PlantNet. La mecànica de participació és molt senzilla i només cal enregistrar-se a alguna d’aquestes dues aplicacions i penjar-hi fotografies georeferenciades (cal tenir activat el GPS del mòbil) de la flora observada. És recomanable, però, fer més d’una foto a cada planta per tal de poder apreciar detalls com poden ser les fulles, els fruits o les tiges. Per a més informació sobre com participar-hi podeu consultar les guies d’ús per a iNaturalist i PlantNet (en castellà).

Si teniu certs coneixements de la flora al·lòctona i/o amenaçada dels Pirineus, podeu unir-vos directament als projectes específics d’iNaturalist. D’aquesta manera, en cas que reconegueu una planta amenaçada, en podeu penjar l’observació al projecte de les amenaçades i l’aplicació us farà tres preguntes en relació amb la seva població i nombre d’individus. És important que contesteu aquestes preguntes ja que serà útil de cara a la recerca futura.

La participació ciutadana serà clau per abastar una major quantitat de territori prospectat i ampliar la informació que tenim sobre espècies al·lòctones. Així, les dades obtingudes ens podrien mostrar espècies potencialment invasores i noves espècies que no teníem constància que són presents als Pirineus.

Durant la segona fase del projecte, s’analitzaran les dades obtingudes, s’elaboraran mapes de distribució de les espècies al·lòctones, s’actualitzarà la seva llista i si cal, es dissenyaran protocols d’acció contra les plantes invasores. L’objectiu final és compilar la llista de plantes al·lòctones als Pirineus, que és el primer pas per mostrar els patrons d’invasions biològiques i desenvolupar estratègies d’erradicació des d’una perspectiva comuna a tota la serralada.

Ens ajudes a identificar la flora dels Pirineus?

 

Autors: Inés Fuentes i Javier Martínez

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

    «juliol 2022»
    DlDtDcDjDvDsDg
        
    1
     
    2
     
    3
     
    4
     
    5
     
    6
     
    7
     
    8
     
    9
     
    10
     
    11
     
    12
     
    13
     
    14
     
    15
     
    16
     
    17
     
    18
     
    19
     
    20
     
    21
     
    22
     
    23
     
    24
     
    25
     
    26
     
    27
     
    28
     
    29
     
    30
     
    31
     

Butlletí de notícies