Site Loader

Història filogeogràfica d’Artemisia umbelliformis

En un article recentment publicat al Journal of Botanical Linnean Society, en el que col·laboren científics de les Universitats de Barcelona i d’Innsbruck (Àustria) i de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), s’aclareix l’estructura filogeogràfica d’Artemisia umbelliformis, és a dir, es desxifren els processos històrics responsables de l’actual distribució geogràfica de l’espècie, usant tant eines associades als estudis de genètica de poblacions com de filogènia.

Artemisia umbelliformis és una planta perenne alpina herbàcia de la família de les Compostes que creix a la part central i occidental del sistema alpí europeu (Sierra Nevada, Cantàbria, Pirineus, Alps i Apenins). Com a trets importants obtinguts a partir d’aquest estudi, destacar que dins l’espècie s’identifiquen dos grups genètics molt clars, un primer que agrupa les poblacions del nord de la península Ibèrica (Pirineus i muntanyes cantàbriques) i un segon que agrupa les poblacions dels Alps, dels Apenins i de Sierra Nevada. Aquests processos posen en relleu que la població de Sierra Nevada s’ha originat com a resultat d’un succés relativament recent de dispersió a llarga distància a partir dels Alps centrals i que el Pirineu ha actuat com a refugi glacial de l’espècie.

Artemisia_filo

Esquerra: Detall d’Artemisia umbelliformis (Agujas de Cardaño, Palència). Dreta: Port i hàbitat d’A. umbelliformis (Monte Rondinaio, Apenins, Itàlia). Fotografies Maria Sanz

Autora: Roser Vilatersana

Actualitat

Finalització del procés de selecció de la Direcció de l’Institut Botànic de Barcelona per als propers quatre anys, segons el Reglament de Règim Intern de l’IBB com a centre mixt del CSIC i l’Ajuntament de Barcelona.

Nou director amb data del 13/12/2022: Jesús Gómez-Zurita Frau.

Consulta aquí el projecte de direcció.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «setembre 2022»
  DlDtDcDjDvDsDg
     
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
    

Butlletí de notícies