Facebook Twitter Instagram Youtube

Imatges en líneaL’any 2007 es va començar a digitalitzar part de l’herbari gràcies als projectes finançats per la Fundació Andrew M. Mellon, una entitat americana sense ànim de lucre. Aquests projectes formaven part del GPI (Global Plants Initative), una iniciativa internacional amb l’objectiu de crear una biblioteca digital de recursos botànics acadèmics. L’Institut Botànic de Barcelona (IBB) va participar en els projectes API (African Plants Initiative) durant els anys 2007 i 2008 i LAPI (Latin American Plants Initiative) durant el 2010, que consistien en la digitalització de plecs tipus o d’interès taxonòmic d’Àfrica i Amèrica llatina, respectivament.

Gràcies a aquests projectes es va poder adquirir un escàner invertit per escanejar els plecs sense malmetre’ls. La imatge obtinguda amb aquest sistema té una resolució de 600 dpi i permet la visualització de la majoria dels detalls de l’espècimen.

Les imatges obtingudes gràcies a aquests projectes són consultables al portal JSTOR. En total es van escanejar 841 plecs d’Àfrica (de l’herbari general i la col·lecció Sennen) i 585 de l’Amèrica llatina (de les col·leccions de Cuatrecasas i Ruiz & Pavón), amb l’obtenció de 2.179 imatges. En aquest portal també es poden consultar 28 documents de l’arxiu Cuatrecasas.

Actualment es segueixen digitalitzant els tipus nomenclaturals amb aquest mateix sistema. I també aquells plecs que ens demanen els investigadors mitjançant la petició d’imatges. Aquestes imatges són consultables al portal d’imatges de GBIF.es; en total n’hi ha 3.741 que corresponen a 2.870 plecs. La visualització d’aquestes imatges és possible gràcies al servei d’allotjament ofert per GBIF.es a través del seu servidor d’imatges. La pujada de les imatges en aquest servidor s’ha fet en col·laboració amb l’herbari SANT.