Facebook Twitter Instagram Youtube

Herbari Vayreda


L’herbari d’Estanislau Vayreda i Vila (1848-1901) va ser cedit a l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) en dipòsit pel seu fill Pere Vayreda i Olives l’any 1934.

Llicenciat en Farmàcia fou deixeble i col·laborador d’Antoni Cebrià Costa. Herboritzà per gran part de les comarques catalanes, l’antiga Castella la Nova, Aragó i sud de França. Va mantenir correspondència amb més d’un centenar de científics i intel·lectuals nacionals i estrangers i va formar part de diverses societats botàniques com la Sociedad Española de Historia Natural, la Real Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, la Sociedad Linneana Matritense, la Société Helvétique pour l’Échange des Plantes i la Societat Botànica Barcelonesa. Va publicar una vintena de treballs sobre flora i vegetació en diverses revistes científiques i fou dels primers autors en publicar-los en català com Excursió botànica al Baix Empordà (1881) o Catàleg de la flora de la vall de Núria (1882).

El seu herbari conté plantes de Catalunya (sobretot de la Garrotxa, Guilleries i l’Empordà) però també procedents d’intercanvi amb botànics europeus gràcies a la seva participació en les societats botàniques de l’època. Inclou plecs tipus de taxons descrits per ell i per Costa, com Allium pyrenaicum Costa & Vayreda. La col·lecció està formada per aproximadament uns 30.000 exemplars distribuïts en 163 volums. Encara es troba per informatitzar i estudiar.