Facebook Twitter Instagram Youtube

Gabinet Salvador




La família Salvador va ser una coneguda família d’apotecaris i botànics barcelonins que van desenvolupar la seva tasca naturalista entre els segles XVI i XIX. Van dur a terme herboritzacions per la península Ibèrica i Balears, van crear un dels primers jardins botànics de caràcter científic a Sant Joan Despí i van mantenir correspondència i intercanvis de llibres i objectes amb naturalistes de gran rellevància com Joseph Pitton de Tournefort, James Petiver, Herman Booerhave o els germans Jussieu.

Com a fruit de la seva intensa activitat científica i cultural els Salvador van anar creant al llarg de diverses generacions un gabinet científic situat a la rebotiga de la seva antiga farmàcia a la cantonada dels carrers Ample amb Fusteria. El gabinet estava format per una magnífica biblioteca, un herbari (actualment el més antic d’Espanya), documents manuscrits, col·leccions de mol·luscs, fòssils, drogues i diverses peces de vegetals i animals dissecats.

Al segle XIX el gabinet va ser traslladat a una masia del Penedès, propietat de la família, on va romandre ocult fins que Pius Font i Quer va aconseguir trobar-lo el 1923. Arran d’aquest descobriment, les gestions realitzades des de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) van permetre que entre 1938 i 1945 el que quedava del gabinet es traslladés a l’ IBB.

No obstant això, una part del gabinet encara romania perduda. El 2013, gràcies a les gestions per a la preparació de l’exposició Salvadoriana, el Departament d’Exposicions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona va localitzar una part d’aquesta col·lecció fins llavors desconeguda. L’estiu de 2013 l’Ajuntament de Barcelona va procedir a la seva compra i, a continuació, l’IBB va realitzar el trasllat a les seves instal·lacions per reunir-la amb la resta de la col·lecció.

La visita al Gabinet Salvador original s’inclou dins del recorregut de l’exposició temporal Salvadoriana. Per motius de seguretat i per garantir la seva correcta preservació, no està permesa l’entrada dins del Gabinet. Les peces que el componen han de ser observades des de l’exterior del vidre que les protegeix.