Facebook Twitter Instagram Youtube

Projectes de ciència ciutadana

L’Institut Botànic de Barcelona (IBB) coorganitza el Bioblitz, un esdeveniment anual de descoberta de la natura en un espai urbà amb participació ciutadana. Durant dos dies es realitza una intensa campanya de prospecció on els científics, amb la participació de la ciutadania, elaboren un inventari de la fauna i la flora de la zona urbana escollida. En el BioBlitzBCN, organitzat des de 2010, s’han estudiat els organismes de la Ciutadella, el Parc del Laberint i la muntanya de Montjuïc.

Investigadors de l’IBB participen en la realització d’inventaris de plantes vasculars. A més, ensenyen a reconèixer els trets característics de les famílies botàniques més importants i a distingir les plantes ornamentals, cultivades i al·lòctones (o exòtiques) de les autòctones (pròpies de les nostres contrades). Per altra banda, el ciutadà aprèn com treballen els científics en l’elaboració d’inventaris florístics.

En aquesta notícia podeu llegir una crònica sobre el BioBitzBCN celebrat al maig del 2015 a la muntanya de Montjuïc. A més, les dades de les primeres cinc jornades del ??BioBlitzBCN (2010-2014) són consultables al portal de biodiversitat GBIF. S’hi han publicat les 2.099 dades recollides, de les quals 937 són de plantes vasculars.

Existeixen nombrosos projectes de participació ciutadana, per a més informació consulteu:

  • Zooniverse: plataforma internacional de projectes de recerca amb la participació de voluntaris.
  • Notes from nature: projecte de participació ciutadana per a transcriure les etiquetes dels espècimens de diferents herbaris i col·leccions zoològiques.
  • Recerca participa al ICHN: recull de projectes de ciència ciutadana organitzats per l’Institució Catalana d’Història Natural (ICHN).
  • BarcelonaLab: projectes de cooperació ciutadana organitzats a Barcelona. En el següent catàleg podeu veure’n aquells de caire científic.